Spring til indhold

Viden om søvn

    søvnløs pige i sengen

    For nyligt offentliggjorde Statens Institut for Folkesundhed en ny undersøgelse, der viser, at mere end halvdelen (50%) af de unge i alderen mellem 16 og 24 år er trætte. De sover simpelthen ikke nok. De har søvnproblemer – læs mere her. Undersøgelsen viser, at de unge, som får for lidt søvn, er steget med 10% over de sidste 5 år. Det er en rimeligt voldsom stigning. De unge, som deltog i undersøgelsen, mener selv, at grunden til at de ikke får søvn nok, er, at de ikke kan lægge mobilen eller deres tablet fra sig, når de skal sove.

    Det er farligt

    Tendensen er farlig, fordi mangel på søvn kan give alvorlige helbredsproblemer senere i livet. Vi taler om diabetes, hjertekarsygdomme mv. Så her er der altså en stor opgave at løse for nuværende og fremtidige søvncoaches. Hvordan får vi løst de unge menneskers søvnproblemer? Vi kan jo ikke tage mobilen eller deres tablet fra dem. Men kan vi lære dem via oplysning – at lyset fra skærmene holder dem vågne – det er sådan set ikke spændingsfilmen, de måske ser, der gør det. Vi er dog allerede et godt skridt i den rigtige retning: De unge siger selv, at det er skærmen de har foran sig, der er skyld i, at de ikke sover. De udtrykker det nok ikke på den måde.

    Afhængighed af medier

    Måske siger de, at deres søvnproblemer skyldes, at de bare ikke kan lægge skærmen fra sig. Det er flot af dem. Og det skal opmuntres, så alle med søvnproblemer kan nærme sig en løsning. I den forbindelse spiller søvncoachene også en rolle. Det er jo dem, der ved noget om søvn – og hvordan søvnproblemer kan løses.

    Måske skulle der åbnes nye kanaler mellem søvncoaches og sundhedsministeriet, så de unge kan komme i behandling hurtigst muligt? Hvad tænker søvncoachene om den idé? Kunne I tænke jer at komme i tættere samarbejde med det offentlige sundhedssystem, så de unge mennesker i dette land kan få søvn nok?