Spring til indhold

Mennesker og angst

    angst og bange illustration

    Vi er mennesker. Vi bliver også angste. Angst er sådan en mekanisme, der er indbygget i vores psyke. Vi kan fx blive angste, hvis vi oplever noget traumatisk. Oplevelsen kan måske afstedkomme, at vi får en særlig form for angst. Fx dødsangst. Vores angst-mekanisme bevirker dog, at vi ofte – psykisk – bevæger os væk fra angsten. Og det er faktisk et tegn på, at vi har et godt helbred! Ja, det lyder paradoksalt. Men sådan er det jo i virkeligheden. Hvis vi ikke havde den der følelse af angst, så ville vi sikkert ende der, hvor vi kom til at gøre skade på os selv. Eller andre. Det skulle helst ikke ske, vel?

    Angst er ikke altid godt

    Men, derfra og så til at sige, at angst er godt for os alle sammen, er der et meget stort skridt. Angst, er ikke altid godt for os. Angst fungerer ikke altid som den der overlevelsesmekanisme, jeg lige har beskrevet. Angst kan være destruerende for vores liv. Og det er fordi, vi kommer væk fra et normalt reaktionsmønster på angsten.

    Derfor skal vi være opmærksomme, hvis vi bliver angste. Vi skal fx registrere, hvornår vi bliver angste. Vi skal også registrere, hvornår vi ikke længere er angste. Og ja, hvis vi kan beskrive omstændighederne, der bevirker, at vi bliver angste, så bliver det også nemmere at behandle den angst, som vi lider af. Der findes nemlig mange forskellige former for angst. Og det er helt essentielt, at du får at vide, hvilken form for angst, du lider af, hvis du og din terapeut skal kunne komme den til livs.

    Social angst er blot én slags

    For eksempel er social angst i fremmarch efter Corona-perioden, hvor mange var meget isolerede. Der er nemlig forskel på angst. Måske lider du af præstationsangst, hvilket i virkeligheden vil sige, at du sammenligner dig med andre, og måske føler, at du ikke kan det samme, som de andre kan. Måske lider du af panikangst – læs her, hvilket betyder, at du bliver i angst i situationer, hvor du ikke kan overskue, hvad der sker, og hvordan du skal agere. Dette er to helt forskellige former for angst. Og de skal naturligvis også behandles helt forskelligt. Og dertil kommer, at behandlingen af din angst skal tilrettelægges til dig. Ikke til angsten!

    I det ene tilfælde kan det være, at du skal forstå, at du ikke behøver at sammenligne dig selv med andre. I det andet, kan det være, at du skal lære at tage nogle helt konkrete redskaber i brug, så du får overblik over situation og derved får nemmere ved at håndtere den – og dermed også din panikangst.

    Lyder nemt men er det ikke

    Det lyder meget nemt, når det bliver sagt på denne måde. Det er det ikke altid. Behandling af præstationsangst  – eller angsten for eksamener – kan tage meget lang tid. Og ja, det kan behandling af panikangst også. Det er der ikke tvivl om. Men når du først har besluttet dig for at gå i behandling for din angst, så er du på rette vej: Du vil få en bedre livskvalitet. Du vil få mere mod på livet – simpelthen. Og ja, du vil opleve, at din familie og omgivelser bliver meget mere positive over for dig.