Spring til indhold

Er stress en sygdom?

    Stress rammer alle

    Vi ved alle godt, at stress i sig selv ikke er en sygdom. Vi ved også, at hvis vi har stress, så kan vi risikere at blive alvorligt syge. Derfor er det vigtigt, at når vi har stress – eller bare føler os stressede, at vi gør noget ved det. Inden det er for sent.
    ”Ja, ja”, tænker du nok. ”Tag det roligt. Jeg har ikke stress. Jeg er bare lidt forvirret. Har lidt ondt i maven, og der er også nogle nætter, hvor jeg ikke sover godt. Men det skyldes, at jeg har travlt på arbejdet!” Sådan er vi mange, der tænker om stress: Stress er noget, som har med travlhed og arbejde at gøre. Det er ’bare’ en periode, vi skal igennem!

    Stress er ikke kun på job

    Hør nu her. Stress er ikke altid relateret til jobbet. Stress er ikke ’bare en periode, vi skal igennem’. Stress er en tilstand, som oftest opstår, fordi vi ikke lever op til vores forventninger til os selv. Derfor er stress ikke nødvendigvis fremkaldt i vores arbejdsliv. Det kan også fremkaldes i vores privatliv. Der kan være elementer i vores privatliv, som bevirker, at vi ikke kan leve op til de forventninger, vi har til os selv – eller som vores partner og familie har til os. Og derfor skal vi tænke os grundigt om, inden vi bare slår stress hen, som en periode, vi skal igennem. Vi bør faktisk få gjort noget ved den stress, som vi har fået konstateret.

    Coaching er en mulighed

    Vi kan kontakte en særligt uddannet stresscoach der kan behandle stress, som kan hjælpe os igennem den periode, hvor vi har stress. Stress kan ’måles’, kan man sige. Og derfor er vi nogle mennesker, som bliver sygemeldt med stress. Lægen kan måle hormonbalancen i vores krop. Stress bevirker, at adrenalin- og kortisonproduktionen i din krop stiger, og det er det, du kan mærke ved fx at have hjertebanken eller ondt i maven i nogle situationer. Derfor bliver nogle mennesker sygemeldt med stress, fordi de skal have tid til at bringe den naturlige hormonbalance tilbage. Det er her, stresscoachen kommer ind i billedet. En stresscoach har modtaget en særlig uddannelse, som sætter ham eller hende i stand til at kunne hjælpe en person, som har stress, men som endnu ikke er blevet alvorligt syg. (Og når jeg skriver, ”Alvorligt syg” så tænker jeg på sygdomme, som fx diabetes eller depressioner.)

    Behandlingen af stress

    Stresscoachen vil iværksætte et forløb med stressbehandling som forklaret her for dig. Det kan handle om, at du skal lære at tænke mere på dig selv end på alle andre, det kan handle om, at du skal lære nogle helt specifikke åndedrætsteknikker, som hjælper dig til at nedsætte produktionen af adrenalin eller kortison. Hvad forløbet specifikt skal fokusere på, kommer an på din situation. Derfor vil stresscoachen oftest starte forløbet med nogle samtaler med dig om dit liv. Dit arbejdsliv og dit privatliv. Det kan være lidt bøvlet at skulle indse, at du skal være helt ærlig, når du først taler med stresscoachen. Men du vil hurtigt forstå – og fysisk – kunne mærke, at det hjælper dig videre. For i sidste ende så handler det om, at du skal finde tilbage til en balance i din krop og dit liv, som sikrer, at du får et sundt liv.