Spring til indhold

Den rigtige isolering?

    Den rigtige isolering

    Der er mange husejere, som har fundet ud af, at de kan spare penge ved at isolere deres hus godt. Det er sandt. Og hvem vil ikke gerne have en varmeregning, der er rimelig – især nu, hvor priserne på energi bare stiger og stiger? Vi har derfor fået lavet hulmursisoleringer. Vi har fået lavet loftisoleringer. Nogle af os har haft gavn, at håndværkerfradraget til at kunne få arbejderne gjort. Vi har sikkert alle sammen også læst om isoleringsmaterialer og klimavenlighed. Men der er nogle, som ikke har fået isoleret deres hus. Måske fordi de mente, at en efterisolering af loftet ville blive for kostbart og slet ikke er nødvendig. Der ligger jo i forvejen 20 cm isoleringsmateriale deroppe.

    40 cm på loftet helst

    Det her med, at 20 cm isoleringsmateriale er tilstrækkeligt, er ikke helt rigtigt. Undersøgelser har vist, at hvis der ligger et lag på mindst 30 cm, så er det godt. Er der et lag isoleringsmateriale på 40 cm, så er husets isolering klimavenligt. Isolering af loft er derfor noget, nogle mennesker burde overveje igen. Vi vil alle sammen gerne gøre noget godt for klimaet. Og skal der et ekstra lag isolering på loftet, så bør vi få det lagt. Det vil gavne klimaet generelt og vores hus’ indeklima, fordi det vil bedre kunne holde på varmen. Det er nemlig, sådan at mellem 25% og 40% af varmetabet i et hus sker igennem loftet og taget. Så et godt, tykt lag isoleringsmateriale på loftet er nødvendigt. Det vil give besparelser på varmeregningen. Hvor stor den besparelse kan være, kan jeg ikke svare på. Det kommer an på, hvordan dit hus bliver opvarmet. Med el? Via fjernvarme?

    Hvilket materiale er bedst?

    Hvilke materialer kan man så bruge til at få lagt op som isolering på loftet? Nogle sværger til papiruld. Andre vil bruge granulater – og andre igen foretrækker mineraluld eller flamingokugler. Det er et meget individuelt valg, du skal foretage. Er du i tvivl, når du nu har taget en beslutning om, at isolering af loftet i dit hus er nødvendig, så vil jeg foreslå, at du får en professionel isolatør til at rådgive dig. Isolering af loft er nemlig ikke altid bare et spørgsmål om valg af isoleringsmateriale. Loftet er jo det rum i huset, hvor taget møder murene.

    Der er spær og gangbro. Der kan være skader i konstruktionen, der bærer taget – måske på grund af fugt og mangelfuld isolering. Der kan være svære områder at nå ud til. Alt det kan en isolatør rådgive om. Han vil også kunne fortælle, om der skal laves en ny gangbro. Han vil også kunne give dig en idé om loftslemmen. Måske skal den også isoleres, så kold luft ikke trænger ned i huset via den. Og ja, vigtigt: En erfaren isolatør vil også kunne give dig en idé om, hvad hele projektet vil koste dig. Det er et vigtigt element. Økonomien.

    Så hvis du nu gerne vil i gang med at få dit loft isoleret, eller blot efterisoleret, så ring til en god isolatør. Få ham på besøg, så han kan tjekke loftet og give dig den vejledning, du har brug for.